Wat is de beste zithouding in de vrachtwagen?

Wat doe je het meeste als vrachtwagenchauffeur? Precies, je brengt veel uren door achter het stuur en op de (snel)wegen. Maar dat hoeft natuurlijk geen straf te zijn. Want als je heel eerlijk bent, hoe stoer zou het zijn om zo’n grote vrachtwagen te kunnen en mogen besturen? Een vrachtwagen rijbewijs halen is dus een mooie stap, maar het kent ook uitdagingen. Heb je bijvoorbeeld al gedacht aan de beste zithouding in de vrachtwagen? In dit blogbericht kom je hier meer over te weten.

Wat betekent de beste zithouding in de vrachtwagen?

De takenlijst van een vrachtwagenchauffeur kan erg breed zijn. Dit zorgt ervoor dat het werk erg divers is. Het linkt misschien cliché, maar geen enkele dag zal hetzelfde zijn als je gaat werken als vrachtwagenchauffeur.

Naast laden, lossen en achter het stuur zitten is er nog meer om aan te denken. Wat dacht je bijvoorbeeld van je eigen veiligheid en gezondheid? We hebben het niet alleen over het dragen van schoenen met stalen neuzen of een goede nachtrust. Nee, want ook je zithouding in de vrachtwagen is een belangrijk onderdeel.

De beste zithouding betekent de manier van zitten als je op je werk bent. Dit wordt een werkplek genoemd. In het geval van een vrachtwagenchauffeur gaat het dus niet om een zithouding bureau, maar om de beste zithouding in de vrachtwagen. Nu denk je misschien: “Zo belangrijk is dat niet.”

Maar dat is het wél. Natuurlijk stap je iedere werkdag enkele keren de vrachtwagen in en uit, bijvoorbeeld om je lading te lossen, te laden of om een pauze in te lassen. Maar als je al die uren achter het stuur een verkeerde houding aanneemt en je doet dit iedere dag, dan kan dit ervoor zorgen dat je fysieke klachten of zelfs blessures gaat ontwikkelen. Dat is niet alleen vervelend, want het zou er ook voor kunnen zorgen dat je minder plezier krijgt in je werk.

Bestaat de beste zithouding wel in de vrachtwagen?

De meningen zijn sterk verdeeld over de beste zithouding. Niet alleen achter een bureau, maar ook in de vrachtwagen. Zo zijn verschillende professionals van mening dat de beste zithouding helemaal niet bestaat.

Het is per persoon verschillend en het hangt er ook vanaf hoe vaak je beweegt op een dag. Onthoud dat het vooral belangrijk is om een houding te vinden die voor jou comfortabel is en dat je afwisselt, om zo je spieren en gewrichten niet de hele dag te belasten.

Ga je je vrachtwagen rijbewijs halen? Tijdens de praktijk- en theorielessen wordt in de meeste gevallen wel aandacht besteed aan de zithouding als chauffeur.

Welke klachten kun je krijgen als je niet de beste zithouding aanneemt?

Je hoort vaker dat een goede zithouding bureau belangrijk is. Vooral omdat het zittend werk is en je veelal in dezelfde houding zit. Maar de beste zithouding is ook voor een vrachtwagenchauffeur belangrijk. Wanneer je als vrachtwagenchauffeur lange tijd een verkeerde houding aanneemt achter het stuur, kun je, zoals we al zeiden, klachten ontwikkelen.

Dit heeft ermee te maken dat je spieren niet ondersteund worden door de bestuurdersstoel. Dat is niet het enige, want je spieren kunnen zelfs overbelast raken. Want door onvoldoende ondersteuning blijven je spieren onder spanning staan en je kunt je vast wel voorstellen dat dat allesbehalve comfortabel is. Je zou de volgende klachten kunnen krijgen:

  • Rugpijn
  • Nekpijn
  • Pijn tussen de schouderbladen
  • Vrachtwagenelleboog (ook wel ‘tenniselleboog’ genoemd)
  • Vermoeidheid
  • Moeite met in of uit de vrachtwagen klimmen
  • Slaapproblemen, bijvoorbeeld door de pijnklachten
  • Concentratieproblemen

5 tips voor de beste zithouding in de vrachtwagen

Goed. Nu hebben we genoeg besproken over waarom de beste zithouding een belangrijk onderdeel is, zeker als kilometervreter en vrachtwagenchauffeur. Nu is het natuurlijk de vraag hoe je de beste zithouding aanneemt in de vrachtwagen en hoe je fysieke klachten daar omheen kunt voorkomen. Kun je wel wat tips gebruiken? We nemen je hieronder mee.

Tip 1: Kom in beweging

Bewegen tijdens een lange rit? Natuurlijk begrijpen we dat dat niet zo makkelijk gaat. Maar als chauffeur ben je wel verplicht om je aan de rij- en rusttijden te houden. De tachograaf geeft dit precies aan. Deze rij- en rusttijden zijn er ook voor je eigen veiligheid en gezondheid. Het voorkomt dat je te lang doorrijdt, want dit kan betekenen dat je je concentratie en focus op de weg verliest.

Nu kunnen deze pauzes ook voordelen hebben voor je zithouding. Door te wisselen in houding voorkom je dat je spieren stijf gaan aanvoelen. Probeer tussen het zitten door in beweging te komen. Stap bijvoorbeeld de cabine uit en loop een rondje; in de omgeving of over de parkeerplaats.

Tip 2: Ontspan als je je stoel instelt

Het is belangrijk om geen gespannen houding aan te nemen als je de bestuurdersstoel gaat instellen. Waarom? Omdat dit betekent dat je in deze houding moet blijven rijden. Gespannen schouders en nek kunnen pijnklachten en overbelasting veroorzaken, en dat wil je juist voorkomen als je je stoel afstelt.

Ga recht in de stoel zitten, met je rug tegen de leuning aan. En laat je schouders lekker hangen. Op deze manier kun je al wat makkelijker de beste zithouding vinden voor jezelf, achter het stuur. En inderdaad, hier moet je toch even de tijd voor nemen. 

Tip 3: Creëer een fijne zithoogte

Zit iedere chauffeur precies hetzelfde achter het stuur? Nou, dat is een fabeltje. Want de beste zithouding is helemaal op jou persoonlijk afgesteld. Jouw benen zijn niet zo lang als die van je collega’s. Rijden er dus meerdere mensen in je vrachtwagen? Dan is de kans groot dat je je alles opnieuw moet afstellen.

Zorg ervoor dat je met je voeten bij de pedalen en de vloer kan. Zo hoef je je benen namelijk niet overdreven te strekken. Dit is niet alleen gevaarlijk, het kan er ook voor zorgen dat je beenspieren pijnlijk aanvoelen, omdat je benen onvoldoende worden ondersteund door de stoel.

Beste zithouding vrachtwagen

Tip 4:  Kijk ook naar de afstand van het stuur

Het is je vast opgevallen dat het stuur van een vrachtwagen aardig groot is. Erg handig en stoer natuurlijk, maar het kan ook betekenen dat je armen overbelast raken. Probeer daarom in je stoel te blijven zitten als je bijvoorbeeld een rotonde op stuurt of een bocht maakt. Zo voorkom je overbelasting van je schouder.

Maar kijk ook naar de afstand van het stuur om in de beste zithouding te kunnen zitten. Want staat je stoel te ver van het stuur af? Dan moet je je armen overstrekken en ook dit kan klachten veroorzaken, denk aan een vrachtwagenelleboog. Het beste is om je ellebogen licht gebogen te houden als je in je stoel zit. Maar kijk ook wat voor jou werkt en waar jij behoefte aan hebt.

Tip 5: Spring niet uit de cabine

Vrachtwagens staan vooral bekend om hun hoogte en als vrachtwagenchauffeur moet je dagelijks 2 tot 3 treden op of af. Wil je snel de cabine uitstappen? Je bent niet de eerste chauffeur die eruit springt. Wat heeft dit met de beste zithouding te maken? Nou, heel veel. Want het gaat erom dat je rekening houdt met je fysieke gezondheid en klachten voorkomt. Dat doe je ook door voortaan niet uit de cabine te stappen, maar de treden daarvoor gebruikt.


Door uit de cabine te springen krijgen je knieën en enkels een behoorlijke klap te verduren. Dit kan op den duur voor overbelasting zorgen, ook op latere leeftijd. Bovendien kan het ook gevaarlijk zijn, want wat als er een stoeptegel los ligt of je springt in een gat?  Om erger te voorkomen raden we je aan om hier voortaan de tijd voor te nemen. Desnoods stel je een herinnering in op je smartphone. Vaak is het een gewoonte die je binnen enkele dagen tot weken wel kunt afleren.

Conclusie

Je zou het misschien niet denken, maar als vrachtwagenchauffeur krijg je vaak te maken met fysiek werk. Niet alleen wat betreft het laden en lossen, maar ook het zitten achter het stuur kan ongemak veroorzaken. Je zit toch in dezelfde houding en dat kan overbelasting veroorzaken. Erg vervelend, denk je niet?

Dus om dit te voorkomen is het belangrijk om aan de beste zithouding te werken. Nu is het vooral zaak om in beweging te blijven en de stoel op jouw lichaam af te stellen, en niet op die van je collega. Maar hoe kun je aan je zithouding in de vrachtwagen werken? Dat hebben we in dit artikel besproken, aan de hand van 5 tips.

Het is geen garantie dat je álle klachten kunt voorkomen, maar het kan je wel helpen om je bewust te worden van je eigen houding. We wensen je heel veel succes! En kom je er niet uit? Vraag dan een professioneel om hulp of advies.

vrachtwagen rijbewijs

Regels en veiligheid in de transportsector

Dit e-book biedt een helder overzicht van de belangrijkste regels en veiligheidsmaatregelen in de transportsector. Het is onmisbaar voor professionals die op de hoogte willen blijven van de laatste wet- en regelgeving.

Download Gratis
Gevaarlijke stoffen

Basis Specialisatie Tank Vervoer van gevaarlijke stoffen

Dit e-book geeft een helder overzicht van de basisregels en veiligheidsvoorschriften voor het vervoer van gevaarlijke stoffen in tankwagens. Ideaal voor professionals die op de hoogte willen blijven van de laatste eisen en veilig willen werken in de transportsector.

Download Gratis

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *